2009. szeptember 25., péntek

Parvó vagy mégsem?



Morzsi parvós lett...

Ha egy kölyökkutyának hasmenése van, akkor az parvó. Tuttira. még ha növendék, akkor is, de felnőttnél is lehet.
Ki mondja, mi alapján? Nézzünk már utána a dolognak! Baromi egyszerű kinyilatkoztatni, onnan már minden megy a maga útján. Morzsit elvitte a parvó. Megszívta. Tényként kezeljük a helyzetet, hiszen megmondta a szomszéd, az övét is az vitte el. De még az is lehet, hogy az állatorvos mondta rá
A kölyökkori bélgyulladésok háterében az orsóférgesség, a hibás étrend, coli baktérium fertőzés jóval gyakoribb, mint a vírusfertőzések. Még ezek mellett számtalan egysejtű vagy baktérium lehet kórokozó.
Tényleg egyszerűbb lenne rámondani hogy parvós, csakhogy Morzsi szeretne köztünk maradni.

A teljes cikk az Új Kutya októberi számában!

Védőoltás elmélet


Az alapok: a védőoltások elmélete és gyakorlata

A legesleg lerágottabb csont: a védőoltások elmélete és gyakorlata.
Hány parvója van és a parvó után a kombi vagy a két parvó? És nincs meg a korona, és a herpesz?
Ugye, hogy így beszélünk?
Na, akkor induljunk el inkább gondolkodni!

A védőoltások elméleti alapja az, hogy egy jól szervezett, jól felszerelt hadsereg elé odadobunk egy olyan próbababát, aki ki van festve az ellenség színeivel, kezébe adva az ellenség zászlóját. Tehát: bejuttatok a szervezetbe egy már megölt vagy legyengített, azaz fegyvereitől megfosztott, levágott kezű kórokozót. Ő gyakorlatilag ártalmatlan. De úgy néz ki, mint az ellenség! Mit lép ez ellen a szervezet hadserege? Elsőként további katonákat toboroz, s katonáit kiképzi arra, hogy felismerjék az ellenséget. Honnan? A zászlóról. Mi ez a zászló? A kórokozók háborújában a zászló a kórokozó fehérje szerkezete.
A haditanács kialakít egy stratégiát, haditervet és megkezdi a speciális lövegek, az ellenanyagok termelését. Ezek a lövegek arra a típúsú ellenségrre valók, ám sokszor a hasonlók ellen is jó szolgálatot tehetnek. Tehát: a szervezetnek a raktáraiban jelen vannak a speciális lövegek, a katonák megkapták a kikézést: ezzel az ellenséggel így kell elbánni.

A teljes cikk az Új Kutya októberi számában