2010. április 30., péntek

VEMHES SZUKA IVARTALANÍTÁSA

KÉRDEZTÉK - VÁLASZOLUNK!Kérdésével kapcsolatban (a várható ellés előtt néhány nappal történő ivartalanításnak mi a veszélye) a következőket tudom mondani:
a hazai szakmai irodalomban viszonylag kevés ide vonatkozó közlés van a vemhes és nem vemhes szukák ivartalanításáról. Azt viszont leírják, hogy a szuka ivartalanításának optimális időpontja a tüzelés után legalább két hónap elteltével a teljes hormonális nyugalmi időszak. Saját tapasztalataink és a kollégákkal való rendszeres konzultáció alapján azt kell mondanunk, hogy a magas vemhes (a vemhesség harmadik harmadában lévő) szukák ivartalanítását műtéttechnikailag jóval nagyobb rizikójúnak ítéljük meg. Ennek okai a következők:
A vemhes méh érhálózata lényegesen nagyobb forgalmú, így a lekötési helyek biztonságos ellátása nagyobb hibaforrás lehet.
A nagyobb méretű méh eltávolításakor a hasi térfogatváltozás nagyon gyors, illetve az állat folyadékér háztartásából azonnal és radikálisan nagy folyadéktömeget kapcsolunk ki. Ez növeli a sokk veszélyét, mely a műtét során folyamatosan adagolt infúzióval védhető, de rizikótényezőnek nevezhető.
Összességében tehát kijelenthető, hogy a nagyvemhes szuka ivartalanítása jóval nagyobb veszélyforrás az állatra.

Annak megítélése, hogy a magzatok az ellés előtt néhány nappal már életképesek s gyakorlatilag a műtéttel a megszületendő kölykök euthanasiáját hatjuk végre, úgy gondolom, hogy morális kérdés, melyet egyelőre sem a szakma, sem az állatvédelem nem szabályoz. Ebben az esetben a kölykök az anyai keringésből kikapcsolva oxigén hiányában pusztulnak el.
Miután ez a kérdése felmerült, néhány kisállat praxisban dolgozó kollégámmal konzultálva - közülük jónéhányan szakállatorvosok- arra a következtetésre jutottam, hogy a kutyatartás morális kérdéseit is átérző kollégák ilyen műtétet csak életmentő esetben végeznek el, mint ahogyan azt a mi rendelőnkben is tesszük.

2010. április 3., szombat

A SÁRVÁRI ÁLLATORVOSI RENDELŐ 20 ÉVES!


1990. áprilisában kapta meg rendelőnk működési engedélyét. Akkor 36 négyzetméteren, heti 15 órában láttuk el betegeinket. Ma 130 négyzetméteren, korszerű műtővel, röntgennel, ultrahanggal, laborral, felszerelés bolttal, heti 34 órás nyitvatartással, ügyelettel dolgozunk.

2010. április 2., péntek

KULLANCSBETEGSÉG: A BABESIOSIS

A babesiosis kórokozója egy olyan egysejtű lény, mely a kullancs vérszívásakor a kutya vérébe jut, ott a vörösvérsejtekben szaporodni kezd. A szaporodás, azaz megkettőződés során a vörösvértestek szétesnek. Kialakul a következő logikai sor: a vérfestéknek / haemoglobin / távoznia kell : tehát a veséken át a vizeletbe jut. A látható, klasszikus tünet a vizelet színelváltozása. Az először sötétsárga szín narancsvörössé, később vérvörössé, majd kávébarnává változik. A vesék feladata nem egyszerű, gyorsan, nagy mennyiségben kell átszűrniük a jó nagy haemoglobin molekulákat. Az elhúzódó esetekben ezt már nem tudják teljesíteni: a szervezetben maradó vérfesték láthatóvá válik a nyálkahártyákon, sokszor a bőrön is. Az állat besárgul. Ez az a pont, amikor már lényegesen nehezebb segíteni. A besárgult babesiás kutyák nagyobb része néhány napon belül elpusztul.
A kezdeti időszak még jó esélyt ad a gyógyításnak. A szervezet részéről segítő jelzések érkeznek: a vizelet színelváltozása mellett a magas láz és a vele járó levertség figyelemkeltő!
A betegség könnyen megállapítható laboratóriumi vizsgálattal: a megfestett vérkenetben mikroszkóp alatt jól láthatók a kórokozók. Mégsem mindig erre a vizsgálatra alapozunk.
Számos kollégámmal együtt azt mondjuk, hogy szinte egyértelmű előzmények és jellegzetes tünetek esetén hiba várni a laboratóriumi eredményre: azonnal megkezdjük a gyógykezelést.
A tüneti kezelés része a lázcsillapítás, esetenként a folyadék vagy vérpótlás. A legfontosabb mégis, hogy az állat megkapja a betegség ellenszerét! A rendelkezésünkre álló készítmény gyorsan és hatékonyan pusztítja el a kórokozót. Igaz, hogy fájdalmas, szövetizgató, nyálzást, hányást okoz: de megmenti az állat életét. Soha nem elég – ezt hosszú évek bizonyítják – elégszer elmondanunk a korai felismerés és kezelés jelentőségét. Sok esetben egy nap ide vagy oda jelenthet életet vagy halált.
A teljes cikket az ÚJ KUTYA áprilisi számában olvashatja!