2010. április 2., péntek

KULLANCSBETEGSÉG: A BABESIOSIS

A babesiosis kórokozója egy olyan egysejtű lény, mely a kullancs vérszívásakor a kutya vérébe jut, ott a vörösvérsejtekben szaporodni kezd. A szaporodás, azaz megkettőződés során a vörösvértestek szétesnek. Kialakul a következő logikai sor: a vérfestéknek / haemoglobin / távoznia kell : tehát a veséken át a vizeletbe jut. A látható, klasszikus tünet a vizelet színelváltozása. Az először sötétsárga szín narancsvörössé, később vérvörössé, majd kávébarnává változik. A vesék feladata nem egyszerű, gyorsan, nagy mennyiségben kell átszűrniük a jó nagy haemoglobin molekulákat. Az elhúzódó esetekben ezt már nem tudják teljesíteni: a szervezetben maradó vérfesték láthatóvá válik a nyálkahártyákon, sokszor a bőrön is. Az állat besárgul. Ez az a pont, amikor már lényegesen nehezebb segíteni. A besárgult babesiás kutyák nagyobb része néhány napon belül elpusztul.
A kezdeti időszak még jó esélyt ad a gyógyításnak. A szervezet részéről segítő jelzések érkeznek: a vizelet színelváltozása mellett a magas láz és a vele járó levertség figyelemkeltő!
A betegség könnyen megállapítható laboratóriumi vizsgálattal: a megfestett vérkenetben mikroszkóp alatt jól láthatók a kórokozók. Mégsem mindig erre a vizsgálatra alapozunk.
Számos kollégámmal együtt azt mondjuk, hogy szinte egyértelmű előzmények és jellegzetes tünetek esetén hiba várni a laboratóriumi eredményre: azonnal megkezdjük a gyógykezelést.
A tüneti kezelés része a lázcsillapítás, esetenként a folyadék vagy vérpótlás. A legfontosabb mégis, hogy az állat megkapja a betegség ellenszerét! A rendelkezésünkre álló készítmény gyorsan és hatékonyan pusztítja el a kórokozót. Igaz, hogy fájdalmas, szövetizgató, nyálzást, hányást okoz: de megmenti az állat életét. Soha nem elég – ezt hosszú évek bizonyítják – elégszer elmondanunk a korai felismerés és kezelés jelentőségét. Sok esetben egy nap ide vagy oda jelenthet életet vagy halált.
A teljes cikket az ÚJ KUTYA áprilisi számában olvashatja!