2013. november 13., szerda

MANDULA, BARACKMAG, B17 VITAMIN, CIÁN...


Az alma, cseresznye, sárgabarack, vagy keserű mandula magjának fogyasztása szinte pánikrohamot okoz sok fogyasztó körében. És miért? Az ok a bennük lévő cianid. Jogos ez az ijedtség?
Túl kevés tudás is igen veszélyes lehet. Mindössze annyit kell tennie, hogy a cianid szót beirja a Google keresőbe. Nos, sok cikk szól ott a cianid veszélyeiről magvak és diófélék fogyasztása esetén.
Egyesek azt mondják, hogy mivel a szervezet gyorsan detoxifikálja a cianid tartalmú vegyületeket, nem kell rájuk nagy figyelmet szentelni. Mások azt mondják, hogy cianid szabadul fel ha a szervezet metabolizálja ezen vegyületeket, vagyis vigyázni kell velük. A legtöbben elismerik azt is, hogy fene sok magot, illetve keserű mandulát kell ahhoz enni, hogy abból mérgezés legyen.
De ahogy a mondás tartja: “kis tudás veszélyes dolog.” Ebben az esetben, a magvak és a keserű mandulától való félelem hiányos adatokon alapul. A cianid tartalmú vegyület neve az amigdalin.