2010. április 30., péntek

VEMHES SZUKA IVARTALANÍTÁSA

KÉRDEZTÉK - VÁLASZOLUNK!Kérdésével kapcsolatban (a várható ellés előtt néhány nappal történő ivartalanításnak mi a veszélye) a következőket tudom mondani:
a hazai szakmai irodalomban viszonylag kevés ide vonatkozó közlés van a vemhes és nem vemhes szukák ivartalanításáról. Azt viszont leírják, hogy a szuka ivartalanításának optimális időpontja a tüzelés után legalább két hónap elteltével a teljes hormonális nyugalmi időszak. Saját tapasztalataink és a kollégákkal való rendszeres konzultáció alapján azt kell mondanunk, hogy a magas vemhes (a vemhesség harmadik harmadában lévő) szukák ivartalanítását műtéttechnikailag jóval nagyobb rizikójúnak ítéljük meg. Ennek okai a következők:
A vemhes méh érhálózata lényegesen nagyobb forgalmú, így a lekötési helyek biztonságos ellátása nagyobb hibaforrás lehet.
A nagyobb méretű méh eltávolításakor a hasi térfogatváltozás nagyon gyors, illetve az állat folyadékér háztartásából azonnal és radikálisan nagy folyadéktömeget kapcsolunk ki. Ez növeli a sokk veszélyét, mely a műtét során folyamatosan adagolt infúzióval védhető, de rizikótényezőnek nevezhető.
Összességében tehát kijelenthető, hogy a nagyvemhes szuka ivartalanítása jóval nagyobb veszélyforrás az állatra.

Annak megítélése, hogy a magzatok az ellés előtt néhány nappal már életképesek s gyakorlatilag a műtéttel a megszületendő kölykök euthanasiáját hatjuk végre, úgy gondolom, hogy morális kérdés, melyet egyelőre sem a szakma, sem az állatvédelem nem szabályoz. Ebben az esetben a kölykök az anyai keringésből kikapcsolva oxigén hiányában pusztulnak el.
Miután ez a kérdése felmerült, néhány kisállat praxisban dolgozó kollégámmal konzultálva - közülük jónéhányan szakállatorvosok- arra a következtetésre jutottam, hogy a kutyatartás morális kérdéseit is átérző kollégák ilyen műtétet csak életmentő esetben végeznek el, mint ahogyan azt a mi rendelőnkben is tesszük.