2013. szeptember 17., kedd

RENDKÍVÜL ÉRDEKES CIKK TÁPLÁLKOZÁSUNKRÓL! KÖTELEZŐ OLVASMÁNY !


Növényi olajok és margarin

A mai mérgezett világban a növényi olajok masszív túlfogyasztása folyik, nagyrészt a telített zsírok évtizedek óta folyó démonizálása miatt. Ahogy az állati zsírok teljes elkerülése folytatódik, az emberek egészségtelen mennyiségű magasan finomított növényi olajokat, kukorica, szója, repce, napraforgó olajat fogyasztanak. Sajnos ezek mindegyike ultra- feldolgozott és gyakorlatilag semmi tápértékkel nem rendelkeznek. Ettől az étrendtől az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyensúlya megbomlik, ami a krónikus gyulladás hajtóerejévé válik.
A szójaolaj a legrosszabb növényi olajok egyike. Függetlenül attól, hogy részlegesen hidrogénezett, szerves, vagy újabb szójabfajtákból készült szójáról van szó, a szója ösztrogéntartalma hormonális diszfunkciót és káoszt okozhat a szervezetben a sejtek szintjén. A világon termesztett szója több mint 90 százaléka GMO, ennek eredményeként veszélyes szinten tartalmazza a glifozátnevű herbicidet, igy növelve a toxicitás veszélyét. A glifozát fenyegeti a globális élelmiszerellátást
A margarin alapvetően “szívroham egy kanálban”: tele transz- zsírokkal (amik a növényi olajok szilárddá tételének, a hidrogénezési folyamatnak köszönhetők). A transz-zsírsavak hozzájárulnak a szívbetegségek, a rák, csont problémák, hormonális és meddőségi problémák, alacsony születési súly, növekedési problémák, tanulási nehézségek kialakulásával.
A bio vaj ( a füvet legelésző tehenek tejéből) lenne viszont az igazi egészséges élelmiszer-megtöltve vitaminokkal, ásványi anyagokkal, zsírsavakkal, CLA-val és sok olyan más tápanyaggal, amire a szervezetnek szüksége van.