2009. november 4., szerda

MORZSIT BECSIPEZTÉK!


Morzsit becsipezték!

Lehet, hogy már a műholdról is látni!
Feltéve persze, ha a műholdon ül egy bácsi, térdén egy laptoppal, és kikeresi az adatbázisból Morzsi számát!
Hogy is van ez? Hát semmi esetre sem úgy, hogy a kutya egy messziről követhető, navigálható objektummá válik. Nem fogjuk meghatározni a helyét a telefontornyok cellainformációi alapján sem.
Akkor mégis, mire való az egész? Ismerkedjünk kicsit az informatika alapjaival! / Morzsi is ezt teszi, már ki tudja húzni a számitógép kábelét a konektorból!/

A microchip egy számot hordoz, semmi mást. Igaz, hogy ez egy olyan hosszú szám, hogy variációs lehetőségei gyakorlatilag kifogyhatatlanok. A szám ere való készülékkel olvasható le, egészen közelről, három centiméteren belül. Ugye, ez azért kisebbnek tűnik a kutya-műhold távolságnál?
Az elektronikus adathordozót egy speciális burkolat veszi körül, részben védelmi céllal, részben azért, hogy ne vándoroljon el a bőr alatt.
Mire jó ez az egész? Először is: kiállításon, tenyészszemlén egyértelműen azonosítható az állat, ugyanígy például egy csípőizületi vizsgálatnál. Másodszor: határátlépésnél a nemzetközi állatútlevelet kérik, mely megköveteli az állatazonosítást. Harmadszor, ha Morzsi elveszne, akkor az állatmenhelyek, gyepmesteri telepek, állatorvosok miután rutinszerűen keresik a chipet, pillanatok alatt azonosítják az állatot és az adatbázis alapján elérik a tulajdonost!

A teljes cikk az Új Kutya novemberi számában!