2013. október 21., hétfő

A KURKUMÁRÓL - SOK FONTOS INFORMÁCIÓ


url.jpgSárga lap a betegségeknek, avagy kurkuma a curryn túl...
A kurkuma élénksárga színével, különleges aromájával az ázsiai ízek rajongóinak kedvence. Jellegzetes, enyhén fanyar, gyömbérre emlékeztető ízével a Worchester szósz fontos alkotóeleme, de igazi curry sem készülhet nélküle! Pikáns, egzotikus ízvilága, virító sárga színe jól illik rizshez, levesekhez, de természetes ételszínezéknek is használják.
De lépjünk ki a konyhából, ismerjük meg fantasztikus egyéb tulajdonságait is, hiszen Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban, ennek ékes bizonyítéka, hogy minden indiai templomban van kurkuma. A papok és szerzetesek ruháit ezzel színezik sárgás-narancsra, ami a tisztaságot és a fény közelségét szimbolizálja. Mintha csak tudnák, a legújabb kutatások szerint a kurkuma elősegíti a sejtek fényfelvételét!
A gyömbérfélék családjába tartozó, közel méteres, évelő növényt Délkelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein, Indiától Indonéziáig termesztik. Tölcséres virágai a természetben sárgák, díszváltozatai rendkívül népszerűek. A fűszert a növény sárga belsejű gyökérzetéből nyerik: megszárítják, aprítják, majd sajtolják.
Kozmetikumként a testet fiatalító, megtisztító szerként kedvelik: a nők kurkumás vizet használnak arcmosásra, ami színezi a bőrüket és remekül használható a pórusok tisztítására. A népi gyógyászatban elsősorban emésztésre ható és vértisztító, fiatalító szer, de adják láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen, zsíros ételek utáni teltségérzetre, gyomorégésre, felfúvódásra, bélgörcsökre, méregtelenítésre is.
A nyugati orvoslás az 1990-es években kezdett célzottan foglalkozni a kurkumával. A kutatások középpontjában nem is a kurkuma, hanem a növény élénksárga színét adó hatóanyag, a kurkumin, a sárga demetoxi-kurkumin és bisdemetoxi-kurkumin polifenol vegyületek, valamint származékaik, a kurkuminoidok állnak. Hatásmechanizmusuk és terápiás alkalmazásuk a már jól ismert flavonoidokhoz hasonló: antioxidáns hatásúak, hatékony gyulladáscsökkentők, daganatellenes, antibakteriális, vírusölő, immunrendszeri működést serkentő vegyületek.

FORRÁS ÉS A TELJES CIKK                                                           EZT IS ÉRDEMES ELOLVASNI !