2013. október 19., szombat

ÖNGYÓGYÍTÓ ÁLLATOK


Lényegesen elterjedtebbek az öngyógyítás különböző formái az állatok körében, mint korábban gondolták – állítja Mark Hunter, a Michigani Egyetem ökológusa, aki szerint a jelenség tanulmányozásával hasznos következtetésre lehet jutni az emberre nézve is.
Az állatok részben ösztönös, részben tanult módon kezelik az őket megtámadó betegségeket. A csimpánzokról évtizedek óta tudják, hogy betegség esetén gyógyító hatású növényeket gyűjtenek, miként a hangyák és a méhek öngyógyító praktikáját – tűlevelű fák antimikrobiális, baktériumpusztító gyantájával bélelik ki fészküket – is régóta ismerik már. A kutató vezetésével végzett vizsgálatok azonban kiderítették, hogy az állati gyógyszerészek listája sokkal hosszabb, mint eddig feltételezték, ráadásul ténykedésük hatással van mind az ökológiai rendszerekre, mind a gazdaállatok, illetve az élősködők evolúciójára.
A ScienceDaily tudományos portál által ismertetett tanulmányban a tudós hangsúlyozta, mivel a növények jelentik a jövőbeli gyógyszerek ígéretes forrását, az állatok öngyógyító gyakorlatának megfigyelése az emberi betegségek elleni új szerek felfedezéséhez vezethet.

FORRÁS ÉS TELJES CIKK IDE KATTINTVA!