2014. január 15., szerda

FEKETE RETEK: AKTUÁLIS A KÖHÖGŐS IDŐKBEN!

A feketeretket már a régi egyiptomi orvosi feljegyzések is említik. 
Egyik legfontosabb hatóanyaga a mustárolaj-glikozid, jelentős a C-vitamin-tartalma is –
 hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Bozsik gazda a retekméz
 készítéséről is beszélt.

Az egyik megoldás, hogy a retek csúcsát levágjuk, üreget készítünk, és ebbe tesszük a mézet.
A retek levet enged; ezt lehet elfogyasztani. Mindez addig ismételhető, míg a retek össze nem
zsugorodik.
 A feketeretek jótékony anyagainak kivonhatjuk úgy is, ha egyszerűen felaprítjuk a retket kis darabokra,
 és így ötvözzük a mézzel. „Alapvetően egy rész méz, egy rész felaprított retek, és máris kész az az
alapanyag, amelyet akár egy jól zárhatóüvegbe is tehetünk, ahol néhány óra alatt levet enged a retek,
amelyet leönthetünk róla” – fogalmazott Bozsik gazda, hozzátéve: ezután újra feltölthetjük mézzel az
üveget.

A feketeretket már a régi egyiptomi orvosi feljegyzések is említik, amelyek általános egészségmegőrző
szerként tartották számon. Elsősorban a piramisok építőmunkásai fogyasztották, hiszen segítségével
 jobban bírták az óriási fizikai megterhelést. A zöldség az egyiptomiaktól kerül a rómaiak konyhájára,
majd a rómaiak segítségével elterjedt az akkor ismert egész világon.

Egyik legfontosabb hatóanyaga a mustárolaj-glikozid, jelentős a C-vitamin-tartalma is, sőt,
erős antioxidáns hatású, az antioxidánsok pedig a tudomány mai állása szerint csökkenthetik
a daganatos betegségek kockázatát.

A népi gyógyászatban a feketeretket köhögés, rekedtség, illetve megfázás ellen vetették be a régiek,
továbbá alkalmazták légúti betegségek gyógyítására is. A friss retek elősegíti a gyomornedvek
kiválasztását, epebántalmak kezelésére is alkalmas, e célból a népi gyógyászat nyersen reszelve
ajánlja, de jótékony hatását a hivatalos orvostudomány is elismeri. Dédanyáink a szeplőiket is sózott
retek nedvével halványították el.

Fontos figyelmeztetés: gyomorhurut vagy gyomorfekély, továbbá az epeutak elzáródása esetén nem
javasolt a feketeretek fogyasztása, sőt, ellenjavallt
– hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
szerző: Kossuth Rádió Hajnal-táj
forrás:Rihpoi Hírek